diumenge, 8 de juny del 2014

Sobretot, no pensis en el logo de CIU.



Reflexió sobre la necessària lectura (com tantes d’altres), de No pienses en unelefante. Lenguaje y debate político, del anomenat demòcrata progressista George Lakoff.

Malgrat jugar un paper en l’engranatge capitalista nord-americà, aquesta obra fascinant sobre l’àmbit de la lingüística cognitiva.

Nosaltres pensem per mitjà de representacions i la nostra manera de raonar prové dels nostres marcs de referència, estructures del cervell que els científics cognitius anomenen “inconscient cognitiu".
 
Aquests marcs també es troben en el llenguatge, on cada paraula es defineix en relació a marcs conceptuals: quan s’escolta (o es llegeix) una paraula s’activa en el cervell el seu marc.

Lakoff posa l’exemple de la importància dels marcs i explica que els conservadors americans van descobrir la importància que aquests tenie, de manera que en investigació sobre el tema van gastar el 2002 quatre cops més que l’esquerra (els republicans). Van finançar investigacions i altres, totes dedicades a estudiar la millor forma d’estructurar i comunicar les seves idees i de destruït les possibilitats del seu adversari. La importància de treure a la llum aquells marcs, va suposar que la seva presència als mitjans de comunicació també és multipliqués per quatre en comparativa als anomenats demòcrates. L’estudi de Lakoff ens explica el poder del llenguatge i de les metàfores com a representació d’aquest: el poder de les imatges metafòriques de les que no som conscients i tenim guardades al cervell.

Sabem quins marcs de referència tenim nosaltres? Sabem si la casta política burgesa que durant anys ha governat els seus interessos en aquest nostre tros de país ha invertit en investigacions al respecte? No us heu trobat que concretament un dels partits polítics que només parla del “procés” català en qualsevol de les seves intervencions, té vinculacions amb segons quins grups... Per cert la Fundació CatDem els hi fa el joc, clar.

Ara entraràs a algun cercador i buscaràs informació? Va! una mica de info al respecte que hi té relació: clica AQUÍ si vols seguir!

1 comentari:

  1. Muy acertado tu comentario Oriol. La construcción de marcos de referencia sin duda es necesario para los intereses de los partidos políticos. Marcos, medios de comunicación y masas gregarias. Es la mezcla perfecta para sostenerse en el sillón.

    ResponElimina