diumenge, 8 de juny del 2014

Anàlisi lexicomètric

Aquest post segueix amb la filosofia del blog. Per un costat, seguir descobrint eines que ens dona aquest món hiperetextual: en aquest cas el programa AntConc. I per altre costat, l’aposta clara per trobar com utilitzar aquestes eines tant per analitzar la realitat com per transformar-la.

El programa AntConc ens serveix per fer anàlisis lexicomètrics de textos: confeccionar un llistat de paraules significatives i definidores del discurs feminista, per verificar la freqüència d’ús i com repercuteixen en la comprensió del seu discurs.. De les diferents opcions sobre blogs polítics he optat per textos relacionats amb feminisme. Sense gaires voltes, i per lògica local de proximitat he optat per un dels col·lectius feministes que estan actius tant a la ciutat on visc com d’un ciutat propera:

Acció Lila (Manresa, Bages): col·lectiu de dones joves feministes i anticapitalistes que ens trobem per a prendre consciència i intentar donar a conèixer a la resta de la població les desigualtats i violències que seguim patint les dones a causa del sistema patriarcal, que assigna una determinats rols al sexe femení i uns altres al masculí, amb la qual cosa els homes tenen el paper dominant en la societat i les dones quedem relegades a un segon terme, depenent d'ells. [...]No podem tolerar més l'opressió que patim pel sol fer de ser dones, i això només ho aconseguirem prenent-ne consciència!

-    Justa Revolta (Sabadell): Justa Revolta som un col·lectiu feminista de Sabadell que lluita per acabar amb les desigualtats socials derivades del patriarcat. La nostra feina s'orienta a denunciar els rols de gènere que ens estereotipen i ens sotmeten, així com a acabar amb les relacions de poder que generen. Aquestes relacions ens impedeixen alliberar-nos tant a nivell individual com social, i és per això que la tasca de Justa Revolta s’encamina a crear una societat més justa i sense desigualtats de gènere. Constituïdes al novembre del 2003. L’escenari de la nostra lluita ha estat i és principalment a Sabadell, tot i que també hem fet accions, campanyes i manifestacions a altres indrets dels Països Catalans.


Procediment

En primer lloc he fet l’elecció dels textos. Els dos blogs van estar creats al febrer de 2009. He fet un recull de tots els posts en format de discurs (obviant vídeos o post amb enllaços concrets). Amb un total de 183 textos analitzats i convertits en formats”.txt” sense format, els he incorporat al programa AntConc per fer el filtratge. Per fer-ho he fet servir diverses eines amb uns criteris concrets.


Resultats

Les imatges següents són una selecció d'aquest anàlisis. Aquesta per exemple mostra alguna de les concordances en relació a la paraula "avortament", la segona més utilitzada en la suma de textos analitzats.

 

Les següents mostren la distribució d'algun dels 10 conceptes claus, paraules més utilitzades, al llarg del corpus textuals:

Gènere
  


Dones



Avorta* (r/ment)



Dret



Llei



Lluita




Aparició de conceptes al llarg de tot el text i freqüència en la qual apareixen:


PARAULA
RANKING
FREQÜÈNCIA
dona
40
68
feminista
215
16
feminisme
623
6
gènere
33
85
cos
39
68
dret
41
68
propi
84
38
Igualtat
237
15
llibertat
281
13
avortar
147
23
avortament
28
110
gratuït
74
43
lliure
63
47
maternitat
540
7
contra
38
71
lluita
143
24
capitalista
148
23
capitalisme
353
10
 patriarcat
138
25
decidir
71
44
sexista
188
19
masclisme
3936
1
masclista
259
14
home
131
26
estereotip
200
17
violència
29
105
nosaltres
144
24
dones
17
209
llei
32
88
persones
37
82


Podem apreciar la freqüència de paraules. Així, amb una altre eina i descartant certes paraules, podem veure com les 10 paraules més utilitzades són, en aquest ordre: dones / avortament / violència / llei / gènere / persones / contra / dona / dret / nosaltres. Blogs reivindicatius, que només amb aquest anàlisi podríem afirmar que el discurs predominant està en la reivindicació d'un nosaltres com a persones i concretament un nosaltres com a dones, d'unes reivindicacions que predomina el del dret de l'avortament.

Tota una experiència. Una eina, casi un joc, que faré servir de segur.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada